podatki.org.uk

forum podatkowe Polaków pracujących w UK
Teraz jest 5 września 2010, o 10:01

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Self-employed w UK i praca dla polskiej firmy
PostNapisane: 4 listopada 2008, o 15:30 

Witam wszystkich serdecznie. Mam pewien problem związany z charakterem mojej pracy i mam nadzieję że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Moja sytuacja przedstawia się następująco - jestem zarejestrowany w UK jako self-employed i niedawno wykonałem raport dotyczący analizy brytyjskiego rynku pod kątem wprowadzenia produktów pewnej firmy z Polski (nie jest to istotne specjalnie). Po wykonaniu pracy wysłałem fakturę firmie z Polski, ale księgowa z owej firmy twierdzi że potrzebuje jeszcze cartyfikatu o mojej rezydencji podatkowej w Wielkiej Brytanii, czyli jakiegoś dowodu że naprawdę jestem self-employed i płacę podatki. Niestety nie wiem gdzie mogę taki certyfikat załatwić, jaka jest procedura i skąd go wziąć. Byłem w HMRC, ale skierowali mnie do telefonu, a kobieta z która rozmawiałem nie była w stanie mi pomóc.

Czy może ktoś z forumowiczów załatwiał taki certyfikat?Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki w tej kwestii. Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2008, o 12:45 

Witaj Vonder,

Dzięki że opisałeś sytuację.

Jeśli potrzebujesz brytyjski certyfikat rezydencji podatkowej - da się łatwo uzyskać - doświadczenia forumowiczów opisane w dziale 'Inland Revenue' - załatwianie spraw i 'Nasze Historie' np.

http://podatki.org.uk/forum/viewtopic.php?t=125

Powodzenia i napisz jak Ci poszło. Swoją drogą na jakiej podstawie księgowa kwestionuje Twoją brytyjską fakturę i do czego potrzebuje Twój certyfikat czy dodatkowe dowody... właściwie na co, trudno powiedzieć.

Istotny może być fakt Twej osobistej rezydencji: UK czy PL /uwaga, mogą być dwie naraz/. Wiele informacji apropo tego na znajdziesz na forum.

Wszystkie czasy w strefie UTC