podatki.org.uk

forum podatkowe Polaków pracujących w UK
Teraz jest 5 września 2010, o 09:16

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: jaki bank dla emigranta
PostNapisane: 15 grudnia 2007, o 03:30 

Potrzebna mi porada na temat jaki bank dobrze obsługuje klientów mieszkających za granicą, Dotychczas miałem rachunek w BPH i nie było źle, (chociaż idealnie też nie), ale nowy właściciel (PeKaO SA) nie chce takich jak ja.
Idealny bank to taki który:
1. pozwala na obsługę wyłacznie przez Internet bez koniecznosci odebrania SMSu z hasłem dla każdej transakcji
2. Nie wymaga Windows in Internet Explorer do połączenia
3. Ma zintegrowany dom maklerski do inwestycji na giełdzie.

Z góry dziekuję za wszelkie porady zarówno jakie banki są dobre jak i jakich unikać.

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2007, o 15:32 

Może http://www.mbank.pl - jest to część BRE banku.

1.tak - niektóre transakcje (jak przelewy) potwierdza się z papierowej listy kodów jednorazowych
2.raczej tak - w firefoxie powinien działać są szanse na linuxa.
3.jest tam coś takiego jak eMakler - zintegrowane z kontem

plus możliwość prowadzenia kont walutowych, oszczędnościowych aVista z dobrym oprocentowaniem i to wszystko (nie wiem jak z 3) - zero opłat. Do tego wypłaty kartą VisaElectron (sieć euronet bez prowizji). Nie wiem jak z przelewami wychodzącymi za granicę, czy to jest w internetowym GUI czy tylko telefon. Zasilanie konta przez wpłaty plus wrzutomaty w Polsce.

Mieli nawet placówkę w Londynie otworzyć ale czytałem że właśnie PKO otworzyło, nie wiem jak z mBankiem.

Inna opcja to Citibank (w Polsce dawny Bank Handlowy) wydaje się być dobry (sądząc po rekalmach) zwłaszcza jeśli chodzi o przelewy międzynarodowe - do Polski (z innego narodowego oddziału Citi) podobno są natychmiastowe i bez opłat. Nie wiem jak z obsługą i interfejsem, czy też całą resztą u nich chętnie poznam opinie.

tu wiecej o transferach walutowych i bankach: http://www.podatki.org.uk/forum/viewtopic.php?p=1357

Wszystkie czasy w strefie UTC